Mentale en emotionele uitdagingen zijn steeds vaker in gesprek, en gelukkig zijn er diverse therapeutische benaderingen beschikbaar. Therapie kan de nodige ondersteuning bieden die ieder nodig zou kunnen hebbe. In deze blog verkennen we verschillende soorten therapieën, zoals Multidimensionele Familietherapie (MDFT)en Cognitieve Gedragstherapie (CogGedTh). Ontdek welke aanpak mogelijk het beste past bij jou of je naasten en hoe therapie kan helpen om weer grip op het leven te krijgen.
MDFT (Multidimensionele Familietherapie): MDFT is een vorm van therapie speciaal voor jongeren en hun gezinnen. Het helpt om problemen zoals verslaving of gedragsproblemen aan te pakken door te kijken naar verschillende delen van het leven van de jongere, zoals school, vrienden, en thuis.
CogGedTh (Cognitieve Gedragstherapie): Dit is een veelgebruikte therapie die je helpt om anders te denken en te doen. Als je vaak negatieve gedachten hebt, leert CogGedTh je hoe je die gedachten kunt veranderen, zodat je je beter voelt en gezonder gedrag kunt ontwikkelen.
MGV (Motiverende Gespreksvoering): MGV is een manier van praten die mensen helpt om gemotiveerd te raken om iets te veranderen in hun leven, zoals stoppen met roken of gezonder eten. De therapeut helpt je om je eigen redenen voor verandering te ontdekken en daarop te bouwen.
Systeemtherapie: Deze therapie richt zich op relaties, zoals die met je familie of partner. Problemen worden bekeken in de context van je relaties, en de therapie helpt om deze relaties te verbeteren of problemen op te lossen.
IRB (Individuele Rehabilitatie Benadering): IRB helpt mensen met psychische problemen om hun leven weer op de rails te krijgen. Het gaat om het stellen van persoonlijke doelen, zoals werk vinden of sociale contacten herstellen, en het werken aan die doelen met de hulp van een begeleider.
12 Stappen (Minnesota Model): Dit is een programma dat vaak wordt gebruikt bij de behandeling van verslavingen. Het is gebaseerd op 12 stappen die iemand helpt om te herstellen van verslaving, door eerlijk naar zichzelf te kijken, hulp te vragen aan anderen en verantwoordelijkheid te nemen voor hun daden.
Schematherapie: Schematherapie helpt mensen die vastzitten in ongezonde patronen in hun leven. Deze patronen, vaak gevormd door negatieve ervaringen in het verleden, worden in kaart gebracht en aangepakt, zodat je gezondere keuzes kunt maken.
Psycho-educatie: Dit is een vorm van voorlichting waarbij je meer leert over je psychische problemen of aandoening. Het doel is om je meer inzicht te geven, zodat je beter begrijpt wat er met je aan de hand is en hoe je er mee om kunt gaan.
ACT (Acceptance and Commitment Therapy): ACT helpt je om je gevoelens te accepteren in plaats van ertegen te vechten. Je leert hoe je kunt leven naar je waarden, ook als dat betekent dat je soms moeilijke emoties moet verdragen.
CRA (Community Reinforcement Approach): CRA is een aanpak die vooral wordt gebruikt bij verslavingsproblemen. Het richt zich op het verbeteren van je leven door positieve veranderingen aan te moedigen, zoals het opbouwen van gezonde relaties en het vinden van plezierige activiteiten die niet met verslaving te maken hebben.
EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing): EMDR wordt gebruikt voor mensen die iets traumatisch hebben meegemaakt. Tijdens de sessies denk je aan de gebeurtenis terwijl je ogen specifieke bewegingen volgen. Dit helpt je om de herinnering minder pijnlijk te maken.
Psychotherapie: Psychotherapie is een verzamelnaam voor allerlei gespreksbehandelingen waarbij je met een therapeut praat over je problemen. Het doel is om je gedachten, gevoelens en gedrag beter te begrijpen en te veranderen waar nodig.
Mindfulness: Mindfulness leert je om in het hier en nu te leven. Je wordt je meer bewust van je gedachten en gevoelens zonder er meteen een oordeel over te hebben, wat kan helpen om stress te verminderen en meer rust te vinden.
Terugvalpreventie: Deze therapie richt zich op het voorkomen van terugval in oude, ongezonde gewoonten, zoals verslaving of depressie. Je leert strategieën om moeilijke situaties te herkennen en te vermijden, zodat je sterk blijft in je herstel.