Het hebben van een gokverslaving gaat vaak gepaard met gevoelens van schaamte, bijvoorbeeld over:
Het gokken zelf. Je schaamt je omdat je verslaafd bent geraakt aan gokken. Misschien vraag je je af hoe je nu juist aan zoiets als gokken verslaafd kunt zijn geraakt.
De schulden die je hebt opgebouwd.
Het achterhouden van je probleem tegenover je partner/vrienden/familie.
Het liegen tegen je partner/vrienden/familie.
Schaamte is een serieus en moeilijk gevoel en kan maken dat je overgaat tot vluchtgedrag om aan dit gevoel te ontkomen, met als gevolg zelfdestructief gedrag. Uit schaamte kun je bijvoorbeeld:
Je gaan afzonderen van vrienden/familie.
Niet meer naar je werk (durven) gaan.
Achterdochtig of paranoïde worden en denken dat mensen aan je kunnen zien dat je gokt.
Angst en paniekgevoelens ontwikkelen.
Depressieve gevoelens ontwikkelen.
Gevoelens van hopeloosheid ontwikkelen.
Drank en/of drug gaan gebruiken.
Suïcidale gedachten krijgen.
Meer gaan gokken.
De schaamte die je voelt kan er zelfs toe leiden dat je je zo schaamt voor het verlies van je geld, dat je gaat proberen om dit terug te winnen waardoor je juist gaat gokken, waardoor je vervolgens nog meer geld verliest en je nog meer schaamt. Hierdoor kan je in een vicieuze cirkel terecht komen die onmogelijk te doorbreken lijkt.
Het kan zijn dat je heel goed weet dat je beter niet kan gokken en waarom. Misschien weet je zelfs hoe gokken je hersenen beïnvloedt, maar krijg je het tegen beter weten toch niet voor elkaar om te stoppen. Dit kan je eigenwaarde flink aantasten.
Dit kun je merken door hoe je tegen jezelf praat en hoe je over jezelf denkt. Voorbeelden hiervan kunnen zijn:
“Wat ben ik toch een loser.”
“Het wordt toch nooit meer wat met mij.”
“Niemand moet me omdat ik zo stom ben dat ik gok.”
“Ik kan er maar beter helemaal niet zijn.”
Iedere keer dat jij je voorneemt om niet te gaan gokken en het uiteindelijk toch doet wordt je gevoel van falen groter en daarmee ook je negatieve gedachten over jezelf. Het is begrijpelijk dat je in eerste instantie je probleem zelf probeert op te lossen, maar wanneer je merkt dat je het niet alleen kan zit je eigenlijk al te diep in je verslaving om dat zomaar zelf te kunnen. Het is dan zaak om zo snel mogelijk hulp te zoeken.
Wanneer je hulp hebt, kun je praktische tip krijgen die je kunnen helpen om je pogingen om niet meer te gokken tot een succes te maken. Iedere keer dat het je lukt om niet over te gaan tot gokken is een succeservaring en draagt bij aan het weer opbouwen van het geloof in jezelf en het vertrouwen dat je weer uit deze situatie en van je verslaving af kunt komen.
Er is hulp beschikbaar in vele soorten en maten, waaronder anonieme en gratis hulp. Ga naar onze hulpzoeker voor het actuele hulpaanbod bij jou in de buurt.
Ook is het aan te bevelen om je probleem bij je huisarts bespreekbaar te maken. Zo weet die wat er aan de hand is en kan hij of zij je helpen bij het doorverwijzen naar de juiste zorg. Ook kun je contact opnemen met Loket Kansspel om met een deskundige te praten.
Praat over je probleem
Schaamte blijft als je er niet over praat. Het rondlopen met een geheim is een zware belasting voor jezelf. Hoe langer je rondloopt met dit geheim, hoe groter de schaamte wordt, totdat die uiteindelijk zo groot is dat je het niet meer durft te delen, laat staan zelf onder ogen durft te zien. Het is dan ook zaak niet te wachten met over je probleem praten. Praat met iemand waarbij je je veilig voelt. Bijvoorbeeld je partner, vader of moeder, je huisarts, een goede vriend/vriendin, of bijvoorbeeld iemand van Loket Kansspel.
Accepteer je schaamtegevoelens (Ja, echt!)
Schaamte in kleine hoeveelheden kan nuttig zijn. Zo kan een beetje schaamte een goede motivatie zijn om iets volgende keer beter of anders te doen. Pas wanneer de schaamte zo groot wordt dat je je ervoor wilt verstoppen, wordt het echt een probleem.
Bovendien is het wegduwen van de schaamtegevoelens geen goed idee. Hoe harder je ze wegduwt, des te harder komen ze weer naar boven. Het is dus belangrijk om te accepteren dat je ze hebt en er actief aan te werken om je gevoelens van schaamte te verminderen door erover te praten.
Wees een beetje lief voor jezelf
Gedane zaken nemen geen keer. Dingen die gebeurd zijn, kun je niet meer veranderen. Maar dat betekent natuurlijk niet dat je alle keren dat je bent gaan gokken, of erover hebt gelogen maar moet vergeten om het vervolgens de volgende keer gewoon weer te doen. De bedoeling is natuurlijk wel dat je iets leert van je fouten. Het heeft alleen geen zin om jezelf op je kop te zitten door jezelf continue met negatieve gedachten naar beneden te halen. Weest een beetje lief voor jezelf, dat kun je (juist nu) namelijk goed gebruiken!
Je hoeft dit niet alleen te doen, er zijn mensen die je graag helpen!
Loket Kansspel
Het landelijk loket voor mensen met een gokprobleem/gokverslaving. Hier vind je nuttige tips bij een gokverslaving.
De hulpzoeker van loket kansspel
Op deze pagina vind je een handige hulpzoeker waar je door het invoeren van je postcode snel de beschikbare hulp in jouw buurt kunt vinden.