Soorten behandelingen
Er zijn verschillende soorten behandelingen en methoden die gebruikt worden in de verslavingszorg. Misschien heb je de afkortingen al gezien in de hulpzoeker.
Coginitieve gedragstherapie
Cognitieve gedragstherapie (CGT) helpt mensen met een gokverslaving door hen te leren hoe hun gedachten, gevoelens en gedrag elkaar beïnvloeden. Bij CGT leren cliënten om ongezonde gokgewoontes te herkennen en te veranderen. Ze ontwikkelen vaardigheden om met verleidingen om te gaan en betere keuzes te maken. Onderzoek toont aan dat CGT effectief is bij het verminderen van gokproblemen en terugval. Het helpt mensen weer controle te krijgen over hun leven .
Bron: Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (2023). "Behandeling van gokverslaving." Beschikbaar op: NVvP.
12 Stappen
Het 12-stappenprogramma helpt mensen met een gokverslaving om te herstellen. Dit programma, bekend van Anonieme Gokkers, bestaat uit stappen zoals het erkennen van het probleem, geloof in een hogere macht, en het maken van een inventaris van fouten. Mensen leren verantwoordelijkheid nemen, excuses aanbieden aan degenen die ze hebben gekwetst, en hun ervaringen delen met anderen in de groep. Dit biedt steun en helpt terugval te voorkomen. Onderzoek toont aan dat deelname aan deze groepen effectief kan zijn.
Bron: Jellinek (2023). "12-stappenprogramma bij gokverslaving." Beschikbaar op: Jellinek.
Schematherapie
Schematherapie helpt mensen met een gokverslaving door te focussen op diepgewortelde patronen en emoties. Bij deze therapie leren cliënten begrijpen welke schema's, zoals een gevoel van minderwaardigheid of verlatingsangst, hun gokgedrag aansturen. Door deze patronen te herkennen en te veranderen, kunnen ze beter omgaan met hun emoties en gezondere keuzes maken. Onderzoek toont aan dat schematherapie effectief kan zijn bij het behandelen van gokverslavingen, vooral als andere therapieën niet voldoende helpen.
Bron: Trimbos-instituut (2023). "Schematherapie bij verslaving." Beschikbaar op: Trimbos.
Psycho-educatie
Psycho-educatie helpt mensen met een gokverslaving door hen te informeren over hun verslaving en de gevolgen ervan. Ze leren hoe gokverslaving werkt, wat de risicofactoren zijn en hoe het hun leven beïnvloedt. Deze kennis helpt hen begrijpen waarom ze verslaafd zijn en wat ze kunnen doen om te herstellen. Door bewustwording en inzicht kunnen ze betere keuzes maken en steun zoeken. Onderzoek toont aan dat psycho-educatie een belangrijke stap is in het herstelproces.
Bron: Jellinek (2023). "Psycho-educatie bij gokverslaving." Beschikbaar op: Jellinek.
ACT
Acceptance and Commitment Therapy (ACT) helpt mensen met een gokverslaving door hen te leren hun gevoelens en gedachten te accepteren in plaats van ze te vermijden. Bij ACT werken cliënten aan het ontdekken van hun waarden en het ondernemen van acties die daarbij passen. Ze leren om te gaan met negatieve emoties zonder te gokken. Onderzoek toont aan dat ACT effectief kan zijn bij het verminderen van gokgedrag en het verbeteren van levenskwaliteit.
Bron: Jellinek (2023). "ACT bij gokverslaving." Beschikbaar op: Jellinek.
Emdr
EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) helpt mensen met een gokverslaving door traumatische ervaringen te verwerken. Bij deze therapie denken cliënten aan stressvolle herinneringen terwijl ze oogbewegingen of andere stimuli volgen. Dit helpt om de negatieve invloed van deze herinneringen te verminderen. Veel gokverslaafden hebben trauma’s die hun gokgedrag beïnvloeden. Onderzoek laat zien dat EMDR effectief kan zijn bij het verminderen van gokdrang en het verbeteren van emotioneel welzijn.
Bron: Trimbos-instituut (2023). "EMDR bij verslaving." Beschikbaar op: Trimbos.
Psychotherapie
Psychotherapie helpt mensen met een gokverslaving door inzicht te geven in de oorzaken van hun gedrag. In therapie praten cliënten met een therapeut over hun gevoelens en ervaringen. Ze leren hoe hun gedachten, emoties en gedrag samenhangen en ontdekken manieren om gezonder om te gaan met problemen. Psychotherapie kan ook helpen bij het versterken van zelfcontrole en het ontwikkelen van nieuwe copingstrategieën. Onderzoek toont aan dat psychotherapie effectief kan zijn bij het verminderen van gokverslaving.
Bron: Trimbos-instituut (2023). "Psychotherapie bij verslaving." Beschikbaar op: Trimbos.
Mindfulness
Mindfulness helpt mensen met een gokverslaving door hen te leren in het moment te leven en hun gedachten en gevoelens zonder oordeel te observeren. Dit helpt hen beter om te gaan met stress en verlangens om te gokken. Door regelmatig mindfulness-oefeningen te doen, kunnen mensen meer controle krijgen over hun impulsen en bewuster keuzes maken. Onderzoek toont aan dat mindfulness effectief kan zijn bij het verminderen van gokgedrag en het verbeteren van emotioneel welzijn.
Bron: Jellinek (2023). "Mindfulness bij gokverslaving." Beschikbaar op: Jellinek.
Experience article
Podcast: `There wasn't one solution that worked, so in the end that became the solution: it's better if I'm not there anymore.`
Lees verderDirect contact with a care provider?
Personal, free & anonymous