Kermisautomaten en arcadehallen

Arcadehallen zijn voor iedereen toegankelijk, ook voor jongeren onder de 18. In de nieuwe wet Kansspelen op Afstand (KOA) is er aandacht voor het voorkomen van interesse in gokken en voor preventie van het ontstaan van gokproblemen bij jongeren. De Eerste kamer vindt maatregelen voor deze doelgroep extra belangrijk. Jongeren tot de leeftijd van 24 jaar zijn namelijk vatbaarder voor de verleidende effecten van gokspelen en gokelementen.

Arcadehallen: behendigheid of kermisautomaat?

Een arcadehal is een fysieke locatie waar verschillende spelvormen worden aangeboden. Deze hallen zijn toegankelijk voor kinderen vanaf 12 jaar. Arcadehallen bieden over het algemeen behendigheidsspellen aan. Bij een behendigheidsspel heb je als speler invloed op de uitkomst van het spel dat je speelt. Bijvoorbeeld een autoracespel, een flipperkast of het zogenoemde Air Hockey. Je speelt om van je medespeler te winnen, voor het verlengen van je spel of voor een nieuwe kans in de vorm van een gratis spel. Andere beloningen horen niet bij een behendigheidsspel.

Kermisautomaten steeds vaker in arcadehallen

Een kermisautomaat kan ook een combinatie zijn van behendigheidselementen en kansspelelementen. Er wordt dan geen geld uitgekeerd, maar bijvoorbeeld wel prijzen in de vorm van waardebonnen of goederen. Een voorbeeld hiervan is een zogenoemde muntenschuiver of knuffelgrijper. Munten en knuffels kunnen worden omgeruild in waardebonnen. Met deze bonnen kan gespaard worden voor grotere prijzen, bijvoorbeeld een Playstation of een fiets.

Doordat muntenschuivers en knuffelgrijpers een snelle uitslag geven, wordt het beloningssysteem snel geprikkeld. Van spellen waarbij de tijd tussen inzet en uitslag relatief kort is, is bekend dat zij extra verslavingspotentieel hebben.

Er zijn ook kermisautomaten die op een echt kansspel lijken (zware kermisautomaten), zoals een fruitautomaat. Deze automaten zijn qua verslavingsrisico vergelijkbaar met kansspelautomaten die in speelhallen staan. Deze fruitautomaten keren geen geld uit, maar tickets of muntjes die inwisselbaar zijn voor geld.

Wat zegt de wet over kermisautomaten?

In de Wet op Kansspelen wordt er voor kermisautomaten een uitzondering gemaakt. Voor deze automaten is geen exploitatievergunning nodig. Dit heeft tot gevolg dat kermisautomaten naast kermissen, ook aanwezig zijn in arcadehallen. Jongeren onder de 18 hebben op beide locaties toegang tot deze vorm van kansspelen. Volgens de kansspelautoriteit is het niet wenselijk om dit te verbieden. Wel vindt zij dat schadelijke excessen voorkomen moeten worden.

Mogelijke risico’s

Vroeger stonden kermisautomaten op vakantieparken, of zoals de naam al zegt op de kermis. Een kermis is tijdelijk en trekt na een week weer verder. Dat biedt bescherming tegen ontstaan van risicovol speelgedrag. Een arcadehal zit op een vaste locatie. Jongeren die arcadehallen bezoeken kunnen risico’s en consequenties van een spel nog niet voldoende inschatten. De hersenen zijn nog volop in ontwikkeling. Dit betekent dat jongeren extra gevoelig zijn voor beloningen, terwijl de hersengebieden die controle uitoefenen nog onvoldoende gerijpt zijn. Daarom mogen jongeren onder de 18 ook nog niet gokken voor geld. De vraag is of het wenselijk is hen bloot te stellen aan spelvormen met verslavende kansspelelementen

Onderzoek naar kermisautomaten en arcadehallen

Naast de toegang tot kermisautomaten en gokhallen hebben jongeren ook gemakkelijk toegang tot online games en games die met een game console gespeeld kunnen worden. In een publicatie van de Kansspelautoriteit wordt benadrukt dat ook hier extra aandacht voor moet komen. Games en kansspelen raken steeds meer met elkaar vermengd. De Kansspelautoriteit geeft in haar publicatie een reactie op twee onderzoeken die zijn uitgevoerd door CVO3 en Intraval4. Het grootste risico volgens de Kansspelautoriteit is dat jongeren het verschil niet meer gaan zien tussen gamen en gokken. Als aanknopingspunten om het risico te beperken worden de volgende aanbevelingen genoemd:

  • Scheiden van het aanbod van gamen en gokken

  • Beperken en reguleren van reclamemogelijkheden

  • Restricties aan de hand van leeftijd

  • Voorlichting aan ouders en op scholen

Article Block
Ervaringsartikel

"Het is nooit te laat!"

Lees verder
Article Block
Ervaringsartikel

Ervaring van A. met loket kansspel

Lees verder
Article Block
Ervaringsartikel

"het gesprek heeft me echt geraakt"

Lees verder
Article Block
Ervaringsartikel

‘Alles wat ik vertrouwde, klopte niet meer.’

Lees verder
Article Block
Ervaringsartikel

Podcast: het verhaal van een ervaringsdeskundige en zijn partner.

Lees verder
Direct contact met een hulpverlener?

Persoonlijk, gratis & anoniem

Whatsappen

Tussen 8.00 en 00.00

Chatten

Tussen 8.00 en 00.00

Bellen

Dag en nacht bereikbaar

Forum

Dag en nacht

Informatie

Over gokken

Actueel over dit onderwerp