Wat doet gokken met je

Lichaam

Gokken zorgt ervoor dat er veel spanning wordt opgebouwd in je lichaam. Bij het ene spel is dit sterker dan bij het andere spel. De spanning gaat samen met een adrenalinekick. Bij een short-odds-kansspel (zoals roulette of online poker) weet je snel of je wint of verliest. Hierdoor bouwt de spanning telkens snel op en snel af. Zodra je stopt met spelen, kan je lichaam de spanning missen.

Gokken heeft ook invloed op het beloningssysteem in de hersenen. Hoe onzekerder je winkansen, hoe groter het gevoel van beloning in je hersenen. Dit voelt fijn. Als je steeds vaker gokt reageert je beloningssysteem minder sterk. Hierdoor moet je steeds vaker gokken of meer inzetten om hetzelfde fijne gevoel te krijgen als eerst.

Zo wil je steeds opnieuw spelen. Dit maakt dat gokken verslavend kan zijn.

Soms verandert het willen spelen daardoor in moeten spelen. Je speelt niet meer voor de lol, maar je moet toch doorspelen. Om het geld terug te winnen dat je verloren hebt. Of omdat je leven helemaal in het teken van gokken staat. Op dat moment kan er sprake zijn van een gokverslaving.

Slaap

Als gokken je leven beheerst, kom je vaak niet meer toe aan een gezonde slaap. Gok je ’s nachts? Of val je moeilijk in slaap door je gepieker? Dan kun je last hebben van vermoeidheid of uitputting. Of juist rusteloos zijn. Je hersenen werken minder goed als je slecht slaapt. Je gaat je labieler voelen en nog meer gespannen.

Deze tips helpen om een gezonde slaap terug te krijgen:

  • Doe overdag niet te veel dingen. Zorg dat je tijd hebt om niks te doen en na te denken.

  • Drink een glas warme melk voor het naar bed gaan.

  • Neem ’s avonds geen koffie met cafeïne, cola, thee of chocolade.

  • Eet geen zware maaltijd vlak voor het slapen gaan.

  • Doe iets rustigs voordat je gaat slapen. Maak een wandeling, luister rustige muziek of lees een boek.

  • Doe ontspanningsoefeningen. Die staan op internet. Of vraag ernaar bij je huisarts of fysiotherapeut.

  • Doe geen spannende (computer/gok)spellen vlak voor het slapen gaan.

  • Zet de computer uit, ruim voor het slapen gaan.

  • Ga zo veel mogelijk op dezelfde tijd naar bed.

  • Sporten kan je helpen om beter te slapen.

  • Vrijen kan je helpen om te ontspannen

  • Gebruik de nacht niet om na te denken. Denk aan ontspannende dingen. Of laat het denken helemaal los.

  • Ga overdag geen slaap inhalen en sta vroeg op. Houdt een vast ritme aan. Ook na een slechte nacht.

  • Slaapmiddelen zijn erg verslavend. Gebruik ze alleen in noodsituaties, en dan heel kort.

  • Neem geen alcohol of cannabis voor het slapen gaan. Dit lijken goede slaapmiddelen, maar je slaapt er juist slechter door.

Hersenen

Gokken kan spannend zijn en het kan je een goed gevoel geven. Dit komt door wat er in je brein gebeurt als je gokt. Twee belangrijke stoffen die hierbij een rol spelen, zijn dopamine en endorfine.

Dopamine: De Beloningsstof

Dopamine is een chemische stof in je brein die je een gelukkig gevoel geeft. Wanneer je gokt en wint, maakt je brein veel dopamine aan. Dit geeft je een beloning en zorgt ervoor dat je je blij en opgewonden voelt. Je brein onthoudt deze beloning en wil het gevoel steeds opnieuw ervaren. Daarom kan gokken verslavend worden. Je brein gaat steeds meer verlangen naar die dopamine-boost.

 

Endorfine: De Pijnstiller

Endorfine is een andere stof die je brein aanmaakt. Het wordt vaak de "natuurlijke pijnstiller" genoemd. Wanneer je spannende of stressvolle dingen doet, zoals gokken, maakt je brein endorfine aan. Dit helpt je om je beter te voelen, zelfs als je verliest. Endorfine kan ook zorgen voor een gevoel van geluk en ontspanning.

 

De Gevaren van Gokken

Hoewel gokken in het begin leuk kan zijn, kan het ook problemen veroorzaken. Omdat je brein steeds op zoek is naar die dopamine- en endorfine-boosts, kun je te veel gaan gokken. Dit kan leiden tot gokverslaving. Mensen die verslaafd zijn, hebben vaak moeite om te stoppen, zelfs als ze weten dat het slecht voor hen is. Dit komt omdat hun brein zo gewend is aan de beloningen van dopamine en endorfine.

 

Conclusie

Gokken beïnvloedt je brein op verschillende manieren. Dopamine zorgt ervoor dat je je blij voelt als je wint, terwijl endorfine je helpt om je beter te voelen tijdens het gokken. Maar pas op: deze chemische stoffen kunnen je ook verslaafd maken aan gokken. Het is belangrijk om bewust te zijn van de effecten en voorzichtig te zijn met hoeveel je gokt.

Article Block
Ervaringsartikel

"Het is nooit te laat!"

Lees verder
Article Block
Ervaringsartikel

Ervaring van A. met loket kansspel

Lees verder
Article Block
Ervaringsartikel

"het gesprek heeft me echt geraakt"

Lees verder
Article Block
Ervaringsartikel

‘Alles wat ik vertrouwde, klopte niet meer.’

Lees verder
Article Block
Ervaringsartikel

Podcast: het verhaal van een ervaringsdeskundige en zijn partner.

Lees verder
Direct contact met een hulpverlener?

Persoonlijk, gratis & anoniem

Whatsappen

Tussen 8.00 en 00.00

Chatten

Tussen 8.00 en 00.00

Bellen

Dag en nacht bereikbaar

Forum

Dag en nacht

Informatie

Over gokken

Actueel over dit onderwerp