Zelfhulpgroepen
Zelfhulpgroepen zijn een waardevol hulpmiddel voor mensen die een gokverslaving hebben. In deze groepen komen mensen samen die allemaal door hetzelfde heen gaan: het hebben van een gokverslaving. In nederland zijn er twee grote stichtingen die zelfhulp groepen organiseren: de AGOG en de GA, maar ook veel verslavingszorg instellingen hebben een zelfhulpgroep.
Het belangrijkste voordeel van een zelfhulpgroep is de steun van lotgenoten. Mensen in deze groepen begrijpen precies wat je doormaakt omdat ze zelf ook met een gokverslaving kampen. Deze gedeelde ervaring zorgt voor steun en begrip, deze mensen weten wat je door maakt.
Ook bieden zelfhulpgroepen een veilige en niet oordelende omgeving. Je kan openlijk praten over je ervaringen, zorgen en successen zonder dat de anderen hierover oordelen. Het kan een enorme opluchting zijn en het helpt om schaamte en eenzaamheid die gepaard gaan met verslaving te tackelen.
Het regelmatig bijwonen van bijeenkomsten zorgt voor structuur en routine, wat belangrijk is tijdens het herstel van jouw verslaving. Bijeenkomsten bieden een vast moment om stil te staan bij jouw vooruitgang, steun te krijgen en je motivatie te behouden. Ook leer je van elkaar door het delen van coping strategieën en succesverhalen. Dit kan je inspireren en nieuwe inzichten geven.
Anonieme zelfhulpgroepen maken gebruik van het 12 stappen programma. Lees hier meer over de 12 stappen.
Een ander voordeel van zelfhulpgroepen is de laagdrempeligheid. Groepen zijn vaak gratis en anoniem. Dit maakt ze bereikbaar voor iedereen. De meeste groepen hebben ook bijeenkomsten voor naasten.
Zelfhulpgroepen zijn een mooie aanvulling op professionele hulp. Het creëert een gemeenschap en mensen die elkaar helpen en ondersteunen op de weg naar herstel.
Direct contact met een hulpverlener?
Persoonlijk, gratis & anoniem