Type behandeling
Zelfhulpgroepen
Zelfhulpgroepen zijn een specifieke vorm van hulpverlening waarbij je met een groep lotgenoten een gemeenschappelijk probleem aanpakt. In dit geval je gokprobleem/verslaving.
De kracht van zelfhulpgroepen zit hem in de beperkte groepsgrootte en het specifieke, gedeelde probleem. Het delen van persoonlijke ervaringen is een belangrijk onderdeel van deze vorm van hulpverlening en wederzijdse herkenning speelt een grote rol.
Meestal is deelname aan deze groepen anoniem en kennen mensen elkaar alleen bij de voornaam.
Individuele gesprekken
Individuele gesprekken zijn gesprekken die je één op één hebt met een hulpverlener. Deze gesprekken kunnen plaatsvinden op locatie, of soms bij jou thuis. Tijdens deze gesprekken kunnen verschillende behandelmethoden ingezet worden om je te helpen met je probleem. Hierbij valt te denken aan: cognitieve gedragstherapie (ACT), motiverende gespreksvoering (MGV), systeemtherapie, schematherapie, psycho-educatie, acceptance and commitment therapy (ACT), community reinforcement approach (CRA), eye movement desensitisation and reprocessing (EMDR), psychotherapie, mindfulness en/of terugvalpreventie.
Online hulp
Ook online kan je terecht voor hulp bij een gokverslaving. Online hulp is er vaak op gericht om zelfstandig meer inzicht te krijgen in je problematiek en praktische positieve veranderingen door te voeren in je dagelijks leven met behulp van oefeningen.
Ook online hulpverlening is vaak anoniem.
Dagbehandeling
Een dagbehandeling is een behandeling die overdag plaatsvindt in een instelling en langer dan twee uur duurt. Dit kan één dag per week zijn, of meerdere dagen per week. Aan het einde van de dag ga je weer naar huis.
Verblijf in kliniek
Een verblijf in een kliniek, ook wel een ‘klinische opname’ genoemd, is een vorm van hulpverlening waarbij je gedurende de behandeling ook in de kliniek slaapt.
Een klinische opname vinden mensen vaak eng, omdat je voor een korte of langere tijd van huis weg bent. Het voordeel van een klinische opname kan zijn dat je, juist door van huis weg te zijn en in een kliniek te verblijven, in korte tijd grote stappen kunt zetten.
Jeugdhulpverlening (tot 23 jaar)
Ben je onder de 23 jaar, dan kun je terecht bij de jeugdhulpverlening. Tot een aantal jaar geleden was de leeftijdsgrens hiervoor 18 jaar, maar omdat veel jongeren vanaf hun 18e tussen wal en schip vielen, is dit verschoven naar 23 jaar.
In de jeugdhulpverlening vind je dezelfde soorten hulp als in de gewone hulpverlening, alleen dan speciaal afgestemd op jongvolwassenen. Wil je weten welke soorten hulpverlening de instelling bij jou in de buurt aanbiedt? Kijk dan op de informatiekaart van de instelling die je hebt aangeklikt.
Nazorg
Nazorg is zorg die wordt gegeven na een hulpverleningstraject.
Deze nazorg is bedoeld om te voorkomen dat je terugvalt in oud gedrag en kan bijvoorbeeld bestaan uit een terugkomdag of individuele gesprekken met een hulpverlener.